Schoolroeien

 
In het kader van ‘100 jaar Wetterwille in 2019’ en het motto ‘SAMEN VERDER ROEIEN’ heeft de eeuwfeestcommissie besloten het schoolroeien voor de jeugd te organiseren. Het doel van het schoolroeien is de jeugd te laten kennismaken met de roeisport.
De commissie wil hier niet mee wachten tot 2019. In 2018 willen we ervaring opdoen met acquisitie, het organiseren en geven van instructie en de schoolroeiwedstrijd op de Bosbaan in Amstelveen. Het Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK) op de Bosbaan in Amstelveen is een groot evenement waaraan veel scholen uit heel Nederland deelnemen. Een dag lang strijden ervaren en onervaren roeiers tegen elkaar om de wisselbeker voor de ‘Beste Roeischool van Nederland’.
In maart is er contact gezocht met verschillende sportleraren van de middelbare scholen in Leeuwarden. Via een folder is informatie verstrekt over het schoolroeien. We hebben gekozen voor een kleinere doelgroep om eerst ervaring mee op te doen. Scholieren uit klas 4, 5 en 6 konden zich opgeven met een groep van 6 personen. De deadline was 19 april en eind april zijn we gestart met twee enthousiaste roeiteams.

In de meivakantie heeft het team van CSG Comenius ( 6 meiden, VWO-6) en het team van het Stedelijk Gymnasium (4 jongens, klas 4) zo ongeveer dagelijks getraind. ’s Ochtends om 10.00 uur stonden zij in sporttenue op het vlot en onder begeleiding van onze drukbezette wedstrijdroeiers Jan-Douwe, Wieger, Bauke en de jeugdinstructeurs Didier en Hans hebben de scholieren in no-time het roeien geleerd. De meiden van Comenius doen straks tussen alle trainingen door ook nog hun VWO-eindexamens en de jongens zijn nog ook actief op het voetbalveld.
Nu moeten de puntjes nog op de Ï. We hebben nog 6 weken tijd om op de ergometer spieren te kweken, techniek te verbeteren in de bak, meters te maken rond de Froskepôlle en steeds beter te gaan roeien en luisteren naar de stuur en dan zijn de scholieren klaar voor de strijd.

Op vrijdag 15 juni a.s. is het zover. We gaan met de scholieren, begeleiders, instructeurs, ouders en andere fans naar Amstelveen. Op de Bosbaan roeit elke ploeg ’s ochtends de 500 meter wedstrijd in een C4. Vervolgens wordt de ploeg ingedeeld in de A, B, C, D of E finale en wordt er weer 500 meter geroeid. De begeleiders en fans kunnen fietsen lenen om de teams tijdens de wedstrijd vanaf het fietspad langs de baan aan te moedigen. We hopen natuurlijk met medailles thuis te komen!
Meer weten? Kijk op: https://knrb.nl/voor-bedrijven-en-scholen/schoolroeien/aegon-nationaal-schoolroei-kampioenschap/
Na 15 juni volgt het wedstrijdverslag en het plan voor 2019 op deze website!
 
Namens de ‘Eeuwfeestcommissie’,
Rens de Jong