Schoolroeien bij Wetterwille

Na een schoolroei-instructieperiode vanaf eind april is het dan zover.. De jongens van het Stedelijk Gymnasium Piter Jelles Leeuwarden willen meedoen aan de het NSRK. Dus op naar ‘De bosbaan’ in Amstelveen. Met de jongens Kees, Allard, Willem en Ids, de coaches Didier, Wieger en Bauke, de ouders, supporters van de eeuwfeestcommissie en het bestuur vertrekken we ’s ochtends vroeg naar Amsterdam.

Op ‘De Bosbaan’ zit de sfeer er goed in. Het weer is prachtig en we volgen de wedstrijden van de andere scholen. Dan is het zover, de voorwedstrijd wordt geroeid. De coaches en supporters staan klaar met huurfietsen om de jongens aan te moedigen vanaf de kant. Stuur Emma van de Haring zit klaar met het startklosje vast en dan is het ‘go’ en de jongens gaan los voor de 500 meter. De ouders maken filmpjes en foto’s van de strijd  en wat ziet het er prachtig uit! De jongens roeien heel knap naar een tweede plek en ze komen nog redelijk fris over de finish!!!!! Het resultaat van de twee voorwedstrijden is voor de ploeg een derde plek. Er doen 9 ploegen mee. Dat belooft wat voor de A-finale….

Om 15.00 uur ligt de boot weer klaar voor de strijd. De start gaat goed en dat is de basis voor een prima race. Stuur Emma coacht en brult de jongens vooruit, er wordt gehaald als een malle en de slag wordt gevolgd. Een geweldige race en een tweede plek met een tijd van 1.56,39 over 500 meter is het eindresultaat. We zijn allemaal trots op deze knappe prestatie.

Het NSRK is ook de afsluiting van de schoolroeiperiode. Het schoolroeien is gestart met twee ploegen. De meisjesploeg van Comenius heeft het roeien geleerd maar helaas was het meedoen met de wedstrijd niet haalbaar. Door de examenperiode kwamen zij niet meer aan roeien toe. Zij gaan waarschijnlijk wel roeien in de stad waar zij gaan studeren en misschien zien we hen ooit terug op Wetterwille.

De jongens bekijken nog of ze verder willen met roeien. Het is in ieder geval een geslaagde kennismaking geweest met de roeisport en Wetterwille!

Dit jaar was onze eerste ervaring met schoolroeien en het NSRK. We evalueren de opzet en bekijken wat goed is gegaan, wat er anders moet en beter kan. Hierbij wil ik de jeugdinstructeurs en de jeugdroeiers bedanken voor hun positieve inzet.


Namens de ‘eeuwfeestcommissie’,
Rens de JongNieuws