Een "snertocht' naar Jorwert

“Snert”tocht naar Jorwert….
 
 
Op zondag 14 oktober vertrokken 9 vrouw/man sterk rond 10:00 uur voor een toertocht naar Jorwert. Onder een hemelsblauwe lucht met ietwat sluierbewolking zetten wij koers naar de Zwette. Natuurlijk even denkend aan alle schaatsers die daar ooit begonnen aan de Tocht der Tochten, alle 11-steden Marathonroeiers én aan Maarten van der Weijden die er onlangs nog een ‘baantje trok’…   Maar nu wij roeiend.
Probleemloos roeiend via de royale maar ook zeer  smalle delen van de Wielefaert en de Jorwerderfaert kwamen we rond 12:30 in hartje Jorwert aan,  o.a. de oude pastoriewoning bewonderend waar Geert Mak zijn intrek heeft genomen. Recht tegenover Het Wapen van Baarderadeel, waar een prima lunch voor ons klaarstond.  De eigenaren van deze stamkroeg van het dorp waren de kersverse ouders van Nynke en het restaurant werd klaargemaakt voor een groots kraamfeest waar o.a. het hele dorp voor uit zou lopen. Mynskip…..  
Omdat het leuk is een andere weg terug te roeien namen we dit keer na de Jorwerderfaert de Weidemerfaert……    Ter hoogte van restaurant De Vijf Sinnen in Weidum vergde een zeer smalle en lange onderdoorgang enige stuurmanskunst. Na de groentesoep bij de lunch vielen we vervolgens met de neus in de ‘snert’ ……; een zeer dikke laag kroos voelde al een dik tapijt waar de boten overheen getrokken moesten worden. Daarna was de Zwette weer een makkie.
Via de nieuwe sloepenroute en de Potmarge kwamen we rond 16:30 rozig en gekleurd bij Wetterwille terug, waar de thee en koffie nog heerlijk smaakten.
Met dank aan de Toercommissie voor de prima organisatie en mooie route!
 
Pauline