Wetterwille 100 jaar!

100 jaar roeien in Leeuwarden bij de LRV Wetterwille
Op 17 mei 1919 richtten een aantal studenten met elkaar de ’Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille’ op. Aanvankelijk  vanuit een kleine loods in de Leeuwarder jachthaven werd er om- en door Leeuwarden geroeid. Van oudsher werd er wel veel gezeild in Friesland, maar niet veel geroeid. Wetterwille was destijds de enige roeivereniging in Friesland. Inmiddels is dat al lang niet meer zo.
Nu bestaat deze Leeuwarder roeivereniging dus 100 jaar. Reden voor een feestje. Maar ook een goede reden om het roeien in onze provinciehoofdstad eens in de schijnwerpers te zetten in deze krant. Wat begon als een studenten club met 44 leden is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met 175 leden tussen 10 en 80 jaar oud, van allerlei pluimage. Er is een eigen vloot van 51 roeiboten boten in vele soorten en maten.

Wat is er zo speciaal aan roeien?
 Roeien is leuk, het is een sport waarin je je hele lichaam gebruikt, je bent bijna het hele jaar buiten, je zit dicht op het water. Je kan je flink inspannen, of je kan het rustig aan doen. Je kan alleen het water op in een skiff en je kan met meerdere mensen in een boot roeien. Je kan fanatiek wedstrijd roeien, of je kan tochten maken. Net hoe het op dat moment in je leven past. Het is niet zo’n blessuregevoelige sport, daardoor kan je het tot hoge leeftijd blijven doen. Voordat je lekker kunt roeien is er wel enige oefening nodig. Dus worden er roeilessen verzorgd voor nieuwe leden en kan je je ook daarna nog wel een tijdje door ontwikkelen. Wat al die verschillende roeiers delen is het plezier in het bewegen op het water, zomer en winter!Kun je in Leeuwarden goed roeien?
Roeien in Leeuwarden is bijzonder: we hebben prachtig roeiwater, eigenlijk aan alle kanten van de stad en we roeien ook door onze mooie stad. Er zijn vele rondjes te varen. Qua andere watersporters en beroepsvaart is het een betrekkelijk rustig gebied.
Wetterwille organiseert sinds 1989 jaarlijks in het weekend na Hemelvaartsdag de Elfsteden Roei Marathon. Dit is een estafette marathon waarin ongeveer 100 boten uit binnen- en buitenland in 24 uur door Friesland langs de elf steden varen. Een evenement waar op zo’n moment meer dan 1000 roeiers bij betrokken zijn. De grootste roeimarathon niet alleen in Nederland maar ook in Europa.
Sinds vorig jaar wordt er voor leerlingen uit de bovenbouw van de middelbare school een 12-weeks roeiprogramma georganiseerd. Na dat programma doen ze mee aan een landelijke roeiwedstrijd voor scholieren op de Bosbaan in Amsterdam. Vorig jaar wonnen scholieren van Piter Jelles de tweede prijs bij deze wedstrijd!
Twee maal per jaar is er een open dag waarin mensen die geïnteresseerd zijn het roeien eens kunnen uitproberen.
 De roeiclub is een “doe het zelf” gemeenschap. Met elkaar worden de boten en het clubhuis onderhouden. Er wordt bardienst gedraaid in het weekend en af en toe wordt er door wie dat wil gezamenlijk gegeten. Ook worden er door groepjes roeiers vakantietochten gemaakt. Of er wordt juist hard getraind voor nationale- en internationale wedstijden. Maar er zijn ook de loners, die op zaterdagochtend heel vroeg een skiff pakken en in de ochtendnevel alleen het water oproeien om de zon te zien opkomen.
 Het clubhuis en de botenloods zijn sinds 1984 gesitueerd op een prachtige beschutte locatie aan de rand van de stad aan het Woudmansdiep tegenover de Froskepôle.

Hoe wordt het 100 jarig bestaan gevierd?
Er wordt door het jaar heen van alles georganiseerd. Onder andere is er een receptie op 18 mei, een 100-km roeitocht langs Friese roeiverenigingen en een Wetterwille dag op- en om het water op 14 september, die wordt afgesloten met een spetterend feest. Deze dag is voor leden- en oudleden. Op de receptie wordt een jublieumboek over 100 jaar Wetterwille gepresenteerd.  Ook wordt er een kleine tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van Wetterwille.
Als u oud-lid bent en u heeft nog geen mail ontvangen over de festiviteiten, meldt U dan op onderstaand mailadres, dan wordt u op de hoogte gehouden.
Als U belangstelling heeft voor het roeien bent u welkom op de eerstvolgende open dag bij Wetterwille, Avondsterweg 13,  op zaterdag 30 maart van 10 tot 13 uur.
Voor meer informatie over roeien bij Wetterwille of over jublileumactiviteiten kunt u een mail sturen naar secretariaat@lrvwetterwille.nl
 

Nieuws